1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК отпуска още 60 милиона евро за борба със сушата и глада в Африка

ЕК отпуска още 60 милиона евро за борба със сушата и глада в Африка

Над 13 милиона души имат спешна нужда от хуманитарна помощ

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева потвърди отпускането на допълнителни средства за страните от Африканския рог, съобщи ЕК.

Още 60 милиона евро ще бъдат отпуснати за борба със сушата и глада в региона, след като бедствието е обхванало шести регион от Южна Сомалия, се посочва в съобщение на комисията. С отпуснатите допълнителни средства общата подкрепа за региона от бюджета на ЕС достига близо 160 милиона евро. Над 13 милиона души имат спешна нужда от хуманитарна помощ в страните от Африканския рог, заявява комисарят, цитирана в съобщението. Тя отбелязва, че тези хора имат нужда от храна, подслон, вода и закрила. По нейните думи е неприемливо деца да умират от глад в XXI век.

Комисията отбелязва, че само за тази година е осигурила над 700 милиона евро за региона, включително 460 милиона евро принос на дарители от страни от ЕС. Утвърдените днес, 12 септември, средства са от резерва на ЕК за извънредни ситуации. Отпускането им е съгласувано с Европейския парламент и с Европейския съвет, се отбелязва в съобщението. Комисията допълва, че 40 милиона евро се отпускат за Судан и Южен Судан.

Допълнителните средства ще бъдат насочени към Сомалия, Етиопия, Кения и Джибути. Според ЕК има опасност в следващите месеци 750 000 души в Сомалия да умрат от глад, а 3,7 милиона души в Кения са заплашени от липса на храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.