1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК призова да се ускори прилагането на законите, касаещи опазването на околната среда

ЕК призова да се ускори прилагането на законите, касаещи опазването на околната среда

Белгия и Люксембург бяха приканени да се съобразят със законодателството на ЕС в областта на водите

Европейската комисия се обърна към няколко от страните членки с изричен призив да ускорят прилагането на законите, касаещи опазването на околната среда.

ЕК призова Германия да се съобрази със законодателството на ЕС за отпадъците. Страната не е успяла да спази крайния срок за транспониране на Рамковата директива за отпадъците в националното си законодателство, което е трябвало да се случи до 12 декември 2010 г. На база на препоръка на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник, ЕК изпрати до Германия мотивирано становище. Ако Германия не успее да приеме необходимото законодателство в рамките на два месеца, Комисията може да отнесе случая към Съда на Европейския съюз и да потърси финансови санкции.

Белгия и Люксембург бяха приканени да се съобразят със законодателството на ЕС в областта на водите. И на тях Европейската комисия изпрати мотивирано становище – за неизпълнение на задължението да транспонират законодателството на ЕС в си националното законодателство. Директивата касае техническите спецификации за химически анализ и мониторинг на състоянието на водите, които трябва да са в сила от 1 август 2011 г. Двете страни трябва да реагират до два месеца, за да не се озоват в Съда на Европейския съюз.

Италия бе приканена да коригира законите си относно екологичната отговорност. Комисията е загрижена, че Италия неправилно прилага законодателството на ЕС относно екологичната отговорност, което води до недостатъчна защита за италианските граждани. Отделно от това ЕК поиска от Италия да приведе своето национално законодателство в съответствие с европейските норми относно отпадъците от минно-добивната дейност. По препоръка на комисаря Поточник до страната е изпратено мотивирано становище, по което Италия трябва да отговори до два месеца.

Еврокомисията призова Франция да се съобрази с европейското законодателство в областта на отпадъците от опаковки. ЕК е загрижена, че Франция неправилно прилага определението за опаковките и отпадъците от опаковки в националното си законодателство, както се изисква от законодателството на ЕС за отпадъците. По препоръка на  комисаря по околна среда Янез Поточник, Комисията изпраща на Франция мотивирано становище. Ако страната не успее да отговори в рамките на два месеца, Комисията може да отнесе случая до Съда на Европейските общности.

Кипър и Гърция бяха призовани да се активизират в почистването на депата за отпадъци. От Полша пък се иска да се съобрази с правилата за защита на природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.