1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК: Процедура по ОВОС е приложима към проучванията за шистов газ

ЕК: Процедура по ОВОС е приложима към проучванията за шистов газ

Европейската комисия даде утвърдителен отговор на конкретните запитвания от страна на МОСВ

В Министерството на околната среда и водите е получен отговор от Европейската комисия на запитването дали Европейската директива за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ може да се тълкува разширено и дали процедурата по ОВОС може да бъде приложена при търсене и проучване за шистов газ в България като още една, допълнителна процедура за превенция предвид обществената чувствителност към темата. 

Отговорът е от генералния директор на ГД „Околна среда" Карл Фалкенберг и освен до България, е изпратен до всички страни членки с насоки за приложението на екологичното законодателство на ЕС за неконвенционални въглеводородни проекти, които използват модерни технологии като хоризонтално сондиране и високообемно хидравлично разбиване, каквото е определението на проектите за проучване за шистов газ.

ЕК даде утвърдителен отговор на конкретните запитвания от страна на МОСВ. В писмото службите на Европейската комисия изразяват мнение, че неконвенционални въглеводородни проекти за добив, в т.ч. и проекти за дълбоки сондажи за проучване, попадат в обхвата на Директивата за ОВОС. Службите на ЕК потвърждават, че за проектите за дълбоки сондажи за проучване може да бъде приложена процедура по ОВОС.

Изрично е посочено, че писмото е с цел разясняване на приложимото екологично законодателство и не създава никакви нови законови норми за отделните страни членки. Предвид актуалността на въпроса с проучването и добива на шистов газ за Европа, ЕК информира, че е взето решение да бъде създадена техническа работна група за шистовия газ, която ще служи като платформа за информационен обмен между страните членки по тази тема.

МОСВ потвърди желанието за участие на български представители в тази група.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.