ЕК ще предложи строги цели за енергийна ефективност на обществените сгради

Европейските страни се ангажираха да намалят загубата на енергия с 20 процента преди 2020 година

Европейската комисия ще предложи правителствата да приемат строги цели за енергийна ефективност на обществените сгради като част от усилията за намаляване на загубите на енергия и топлина, съобщиха представители на ЕС, цитирани от ДПА.

Европейските страни се ангажираха да намалят загубата на енергия с 20 процента преди 2020 година, но сегашните практики вероятно ще доведат до ограничаване на загубите само с 9 процента. Очаква се през юни Европейската комисия да предложи нови закони, целящи по-голямо намаляване на загубата на енергия. Еврокомисията трябва днес да публикува основните идеи на предложението си, пише БТА.

Едно от изискванията ще бъде властите да обновяват всяка година най-малко 3 процента от сградите, които притежават, като подобряват изолацията им и намаляват загубата на енергия. Сега годишно се ремонтират около 1,5 процента от обществените сгради.

По данни на ЕС 12 процента от сградите в Европа са държавна собственост. Отоплението представлява две трети от енергията, която използват. Това означава, че подобряването на изолацията ще доведе до по-голяма енергийна ефективност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.