1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК ще предложи строги цели за енергийна ефективност на обществените сгради

ЕК ще предложи строги цели за енергийна ефективност на обществените сгради

Европейските страни се ангажираха да намалят загубата на енергия с 20 процента преди 2020 година

Европейската комисия ще предложи правителствата да приемат строги цели за енергийна ефективност на обществените сгради като част от усилията за намаляване на загубите на енергия и топлина, съобщиха представители на ЕС, цитирани от ДПА.

Европейските страни се ангажираха да намалят загубата на енергия с 20 процента преди 2020 година, но сегашните практики вероятно ще доведат до ограничаване на загубите само с 9 процента. Очаква се през юни Европейската комисия да предложи нови закони, целящи по-голямо намаляване на загубата на енергия. Еврокомисията трябва днес да публикува основните идеи на предложението си, пише БТА.

Едно от изискванията ще бъде властите да обновяват всяка година най-малко 3 процента от сградите, които притежават, като подобряват изолацията им и намаляват загубата на енергия. Сега годишно се ремонтират около 1,5 процента от обществените сгради.

По данни на ЕС 12 процента от сградите в Европа са държавна собственост. Отоплението представлява две трети от енергията, която използват. Това означава, че подобряването на изолацията ще доведе до по-голяма енергийна ефективност.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.