1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК започна допитване до обществеността за подобряване на достъпа до правосъдие в областта на околната среда

ЕК започна допитване до обществеността за подобряване на достъпа до правосъдие в областта на околната среда

Заинтересованите страни страдат от правна несигурност

Европейската комисия започна допитване до обществеността относно начините за подобряване на достъпа до правосъдие в областта на околната среда. Достъпът до правосъдие – правото на оспорване на решенията или бездействията от страна на държавните органи, които са заподозрени в несъобразяване с екологичното законодателство – е международно задължение по Конвенцията на ООН, ратифицирана от ЕС през 2005 година.

„Много е важно гражданите и неправителствените организации да са в състояние да играят активна роля в защитата на околната среда, – коментира комисарят по околната среда Янез Поточник, следвайки думите на Елеонор Шарстън, че „рибата не може да се обърне към съда“.

Въпреки че законодателството на ЕС обхваща много области, свързани с достъпа до правосъдие, има пропуски, които се попълват само от съдебната практика. Заинтересованите страни страдат от правна несигурност, затова Съветът и Парламентът призоват за действия за подобряване на достъпа до екологична справедливост. Тази консултация търси мнения относно този проблем на равнище ЕС и пита какви мерки са необходими за допълване или изчистване на сега съществуващото законодателство, за да се гарантира справедлив и ефективен достъп до националните съдилища в областта на околната среда.

Допитването обхваща три основни области:

  • Разбирането за значението на осигуряването на ефективен и ефикасен достъп до екологична справедливост в държавите-членки,
  • опции за осигуряване на ефективен и ефикасен достъп до правосъдие по въпросите на околната среда,
  • елементи, относно които са възможни действия на равнище ЕС

Достъпът до правосъдие може да бъде подобрен по два начина – чрез незаконодателни средства като например ръководни документи, или чрез обвързващо законодателство на ЕС. Целта на допитването е да очертае мнения относно тези възможности и свързаните с тях теми.

Обсъждането ще продължи до 23 септември 2013 година. След това Комисията ще анализира резултатите и вземе решение за възможните следващи стъпки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.