1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екип от биолози разработи нова техника за точна оценка на теглото на динозаврите

Екип от биолози разработи нова техника за точна оценка на теглото на динозаврите

Учените са установили връзка между обема кожа и кости за "обгръщане" и телесната маса на животното

Макар и гигант, брахиозавърът все пак е бил по-малко импозантен, отколкото сме си го представяли. Според нов метод на изчисление, публикуван в списание "Biology Letters" на Британското кралско дружество, теглото му е било "само" 23 тона.

Брахиозавърът е едно от най-големите животни, съществували някога. Този тревопасен динозавър е бил с дължина 25 метра, предаде БГНЕС. В миналото са били правени много предположения за теглото му, повечето от които са за около 40 тона, а през 60-те години на 20 век някои оценки са се приближавали и до 80 тона.

Екип от биолози разработи нова техника за точна оценка на теглото на динозаврите. Учените използвали лазери, за да измерят минималното количество кожа, необходима да "загърне" като разтегаем филм скелетите на днешните бозайници (бизон, бик, камила, слон, жираф, кон, носорог, полярна мечка...) Те са установили връзка между обема кожа и кости за "обгръщане" и телесната маса на животното. След това биолозите приложили техния математически модел към най-големия скелет на динозавър в света Brachiosaurus brancai в Музея за естествена история в Берлин. Те пресметнали, че теглото на животното е било 23 тона, което е доста по-малко от досегашните преценки.

Новият метод е напълно обективен, според главния автор на изследването Бил Селърс от Манчестърския университет, който подчертава, че телесната маса е много важен параметър за биолозите.

"Нашите резултати подсказват, че многобройните предишни оценки (за всички динозаври) са наистина за твърде голямо тегло, заяви проф. Селърс. За много от динозаврите разликата няма да е толкова голяма, колкото при брахиозавъра, но вероятно предположенията за по-малко тегло са по-верни", добавя ученият.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.