1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти настояват за създаване на нови структури за опазване на природата

Екоактивисти настояват за създаване на нови структури за опазване на природата

Те ще работят за въвеждането на финансови механизми за заплащане на ползването на природните ресурси

Природозащитниците ще настояват за създаване на агенция за опазване на природата заради лошата комуникации между различните институции, отговорни за опазването на природата като екоминистерството и земеделското министерство. Агенцията според активистите ще служи като са координиращо звено. Те искат да се направят и специализирани администрации в защитените райони, защото голяма част от територията, включена в екомрежата "Натура 2000", се управляват неефективно. Държавата е абдикирала от охраната на горите, дивеч и други природни богатства, смята Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие", цитиран от dnevnik.bg.

Според активистите прекалено много средства се отделят за планове за управление на защитените територии, но не и за тяхното реално прилагане. Неправителствените организации ще настояват още оценките за съвместимост, която е един от основните инструменти за опазване на зоните, да се извършват от независими експерти, а не от такива, наети от инвеститорите. Така могат да се избегнат порочните практики и зависимата, ненаучната и необективна информация, смятат екоактивистите. Това са само част от предложенията, които ще бъдат включени в декларация от неправителствените организации в страната с препоръки и конкретни срокове за тяхното изпълнение. Документът се очаква да е готов до няколко седмици, а предложенията за него бяха изработени по време на двудневна конференция на екоорганизациите "Екомрежа България" в края на миналата седмица. Природозащитниците ще настояват още за по-голямо представителство на неправителствените организации в консултативните комисии в отговорните министерства. Това е един от малкото механизми за влияние върху решенията чрез включването на легитимни участници в експертните съвети.

Необходима е държавна стратегия, основаваща се на едно по-устойчиво използване на ресурсите на страната, смятат природозащитниците. Тя трябва да се основава на опазването на ресурсите, а не на безогледната им експлоатация, какъвто е случаят в момента, смята Даниел Попов от коалиция "България без цианиди". Отворен стои въпросът със старите промишлени замърсявания. "Държавата пое ангажимента за ликвидиране на тези замърсявания, но те са навсякъде", допълва Попов. По думите му през 2009 г. предприятието КЦМ - Пловдив е работило 12 месеца с 110% превишение на нормите за серен диоксид при разрешени 3%.

Освен това активистите ще работят за въвеждането на финансови механизми за заплащане на ползването на природните ресурси, повечето от които са държавна собственост. Те трябва да бъдат остойностени, за да осигуряват постъпления, смята Вера Стаевска от информационната мрежа "БлуЛинк".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.