1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти от България и Румъния се обединиха в общ протест срещу добива на шистов газ

Екоактивисти от България и Румъния се обединиха в общ протест срещу добива на шистов газ

Има риск най-плодородната част от България да се превърне в пустиня с отровена вода и земя, твърдят протестиращите

Около 70 екоактивисти от България и Румъния се съединиха в общ протест срещу неотдавнашното разрешение, което румънската държава даде на американската компания "Шеврон" за проучване на находища на шистов газ в близост да българската граница.

Българите преминаха пеш граничния пункт при Дуранкулак и бяха посрещнати от румънски протестиращи. Хората от двете страни на границата развяваха националните си знамена и издигнаха надписи на български, румънски и английски срещу добива на шистов газ в Добруджа.

"Няма да допуснем да ни вземат живота", заяви Синтия Недялкова, която е от организаторите на българския протест. Скандирания "Вън Шеврон", "Чиста вода, чиста земя" огласиха граничния район, пише "Дневник".
 
Участниците в акцията от Добрич негодуват срещу изказване на новия министър на екологията Искра Михайлова, че е склонна да подкрепи проучвания за шистов газ на българска територия и не одобрява наложения мораториум. Има риск най-плодородната част от България да се превърне в пустиня с отровена вода и земя, са притесненията на хората. Те подчертават, че исканията им не са провокирани от политически партии, а са резултат от правото на всеки човек да живее в чиста околна среда.
 
Част от протестиращите българи остават в румънското градче Вама Веке и ще се включат в протеста в Мангалия, който е насрочен за 17 часа днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.