1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти се пребориха за Големия бариерен риф

Екоактивисти се пребориха за Големия бариерен риф

Миналата година правителството бе дало зелена светлина за разширяването на въглищното пристанище на брега на Североизточния щат Куинсланд

Големият бариерен риф пред източния бряг на Австралия няма да бъде засипан с морска кал. Протестите на природозащитници от цял свят пожънаха успех и правителството на щата Куинсланд отстъпи от идеята си да разпредели изкопаната кал от разширяването на въглищното пристанище Абът Пойнт около уникалното природно образувание.


Трите милиона кубически метра кал от изкопните работи в пристанището ще бъдат използвани на сушата, предвижда алтернативният план на правителството на щата. С това политиците реагират на протестите от страна на екоактивистите, които се опасяваха, че калта ще унищожи коралите и ще отнеме жизненото пространство на хиляди вида морски обитатели.
Миналата година Федералното правителство бе дало зелена светлина за разширяването на въглищното пристанище на брега на Североизточния щат Куинсланд. Разрешителното включваше и извозването на изкопаната кал навътре в морето, в опасна близост до кораловия риф. Той заема площ от 345 хиляди квадратни километра, т.е. повече от три пъти площта на България. Състои се от 2900 отделни рифа и 900 острова и е дом на над 400 вида корали, 1625 вида риби, както и на над 30 вида морски бозайници – китове и делфини. Тук живеят и шест от седемте известни вида морски костенурки. От 1981 година Големият бариерен риф е в списъка на Юнеско за световното природно наследство. Ежегодно го посещават милиони туристи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.