1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоексперти искат да се обяви нова защитена местност в землището на с. Маноле

Екоексперти искат да се обяви нова защитена местност в землището на с. Маноле

Целта е да се опази единствената известна досега в света популация на тракийски равнец

Опазването на единствената известна досега в света популация на тракийски равнец, намираща се в землището на пловдивското село Маноле може да стане с обявяване на територията за защитена местност. Такова предложение е изпратено до министъра на околната среда и водите Нона Караджова от РИОСВ-Пловдив и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, предаде БНР.

Тракийският равнец е вид с европейско и световно консервационно значение и е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Растението е включено в Червената книга и в Червения списък на България с категория „критично застрашен”, а също и в Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природни местообитания.

При проучване на екип от института по биоразнообразие и екосистемни изследвания през лятото на миналата година е установено, че популацията наброява само около 400 туфи, съсредоточени в синури между обработваеми земи, в покрайнините на горските масиви и в пасищата до тях. Съществува реална опасност местността да бъде разорана и така да изчезне единственото в света находище на този изключително рядък вид.

Предложението до министъра на околната среда и водите е за защитена местност да бъдат обявени над 80 декара от землището на Маноле, в които да бъде въведен забранителен режим за: промяна на предназначението и начина на ползване на земята, строителство, поставяне на временни обекти, залесяване, използване на пестициди и изкуствени торове, както и за палене на огън.

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.