1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоинспекцията в Стара Загора обезопаси опасен отпадък

Екоинспекцията в Стара Загора обезопаси опасен отпадък

По този начин е избегнат риска от разлив и замърсяване на околната среда, които от 10 години са застрашавали района

В края на месец април екоинспекцията в Стара Загора е взела мерки за обезопасяване на опасния отпадък ацетонцианхидрин, намиращ се на площадка, собственост на „Агробиохим” АД – Стара Загора (в несъстоятелност). По този начин е избегнат риска от разлив и замърсяване на околната среда, които от 10 години са застрашавали района. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Негодният за употреба препарат е източен от цистерната, предварително e третиран и преопакован, а площадката е почистена. Ацетонцианхидринът е извозен за временно съхранение на площадката на „БалБок Инженеринг” АД в Стара Загора. Фирмата притежава разрешително от Министерството на околната среда и водите за извършване на всички дейности по третирането на отпадъка. По-нататъшното обезвреждане ще се извърши чрез  наземното му изгаряне в Германия.

С апаратура на Гражданска защита се установи, че няма замърсяване на въздуха при извършване на дейностите.

Ацетонцианхидринът е химично вещество, което се използва като суровина в производството на метилметакрилат от „Агробиохим” АД - Стара Загора. След обявяването на дружеството в несъстоятелност през 2001 г. на площадката му са останали приблизително 15 тона от тази суровина, съхранявани в метален резервоар.  Ацетонцианхидринът е лесновъзпламеняващ се, взривоопасен и токсичен продукт.

Дейностите по извозването на химичното вещество и почистването на района са безвъзмездно финансирани от Предприятието за управление на  дейности по опазване на околната среда (ПУДООС).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.