1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологични организации настояха да се развалят всички сделки с дюни, сключени след 2004 година

Екологични организации настояха да се развалят всички сделки с дюни, сключени след 2004 година

Те организират подписка и подготвят петиция, адресирана до Брюксел

Екологични организации настояха да се развалят всички сделки с дюни, сключени след 2004 година, и ще внесат официално предложение за това. "Екогласност", Партия на зелените и Зелената партия организират подписка и подготвят петиция, адресирана до Брюксел, като целта е да информират Европарламента за всички екологични нарушения в България. Основните критики паднаха върху екологичното ведомство.

Екозащитниците обвиниха 3 министерства - на околната среда, на земеделието и на икономиката, че прикриват нарушенията и посегателствата върху природата от страна на олигарси, по думите им. От Политически клуб "Екогласност" разкритикуваха остро първоначалното предложение на ековедомството дюни да стават общинска собственост. От Министерството на околната среда заявиха за БНТ, че предложението вече го няма във варианта на закона, внесен за обсъждане в Народното събрание.

Според екозащитниците експертните съвети и регионалните инспекции не взимат самостоятелно решенията за екологични оценки по повод казуса "Дюнигейт" в Несебър. От екоминистерството отказаха да коментират това мнение, като го определиха катосубективно.

Природозащитниците ще предложат да се въведе мораториум за строителството върху защитени зони и на територии, където има проблеми със заменките. Екоорганизациите изразиха недоволството си защо европейската гражданска инициатива "Край на унищожаването на природата в Европа", регистрирана на 21-ви януари тази година в Брюксел, не е получила гласност у нас. За да стане част от общностното законодателство, тя трябва да се подкрепи от 1 млн. души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.