1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологични организации настояват България да участва в процедурата по ОВОС на турската АЕЦ „Аккую“

Екологични организации настояват България да участва в процедурата по ОВОС на турската АЕЦ „Аккую“

В Турция няма натрупан технологичен опит, както и култура на ядрена безопасност

Български екологични организации настояват България да участва в процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на турската АЕЦ „Аккую“. Миналия месец те изпратиха писмо с това искане до министъра на околната среда и водите Нона Караджова и министърa на външните работи Николай Младенов. Вчера, 29 май, официално писмо бе изпратено и до турското правителство.

АЕЦ „Аккую“ е първата от трите атомни централи, които Турция планира да построи. Намира се на Средиземно море. Праз март започна процедурата по ОВОС за нея. Другите две атомни централи се намират на Черно море – едната на нос Синоп, а другата до границата с България, на 5 км от с. Резово.

Турция не е подписала международната конвенция от Еспо, което би я задължило да организира обществени обсъждания по тези въпроси в съседни страни. Тя обаче е страна, която се стреми към членство в ЕС. В ЕС е прието държавите да уведомяват и организират обществени обсъждания в съседни страни относно проекти, които биха могли да имат последици за околната среда в съседните територии. С особена сила това се отнася за бъдещи ядрени проекти. Така например Австрия, Финландия и Люксембург участват в оценката на полската ядрена програма, а Дания и Финландия участват в ОВОС-а на планираната литовска АЕЦ.

„Турция е известна със страховитите си земетресения, вземащи хиляди човешки жертви. АЕЦ “Аккую” е първата атомна централа, която ще се строи в страната, т.е. в Турция няма натрупан технологичен опит, както и култура на ядрена безопасност. В случай на тежка авария България ще бъде от най-засегнатите страни в региона. Ако искаме да се чуе позицията ни за централата, която се планира край Резово, трябва да заявим категорично становището си още сега, когато се обсъждат плановете за АЕЦ “Аккую“, коментира Деница Петрова от Грийнпийс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.