1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологични организации приветстваха решението на Путин за отмяна на „Южен поток“

Екологични организации приветстваха решението на Путин за отмяна на „Южен поток“

Президентът обяви решението си по време на посещение в Турция

Екологичните организации “За Земята – Приятели на Земята България” и “Грийнпийс”-България приветстваха решението за изоставяне на проекта “Южен поток” от страна на руския президент Владимир Путин.

„Не можем да приемем, разбира се, че заслугата е само на България и споделяме мнението, че проектът няма бъдеще. Освен липсата на конюнктурна обосновка на подобрен проект, трябва да отбележим, че винаги е липсвала и стратегическа обосновка. Именно – Европа има свръх доставки на газ и проектът не отделя региона от зависимостта от Русия. Много по-смислени за България са малките проекти за газови интерконектори със съседните страни, които по някакви “мистериозни” причини не се случват от години, макар да са сравнително малки и ясни проекти“, съобщиха позицията си двете организации в прессъобщение до медиите.

Припомнямe,че Владимир Путин се отказа от газопровода "Южен поток", планиран да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна, като изтъкна съпротивата на Европейския съюз. Президентът обяви решението си по време на посещение в Турция заедно с председателя на "Газпром" Алексей Милер, като каза, че вместо по дъното на Черно море, през Балканите, Италия и Австрия, руският газ ще отиде към Турция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.