Екологични организации приветстваха решението на Путин за отмяна на „Южен поток“

Президентът обяви решението си по време на посещение в Турция

Екологичните организации “За Земята – Приятели на Земята България” и “Грийнпийс”-България приветстваха решението за изоставяне на проекта “Южен поток” от страна на руския президент Владимир Путин.

„Не можем да приемем, разбира се, че заслугата е само на България и споделяме мнението, че проектът няма бъдеще. Освен липсата на конюнктурна обосновка на подобрен проект, трябва да отбележим, че винаги е липсвала и стратегическа обосновка. Именно – Европа има свръх доставки на газ и проектът не отделя региона от зависимостта от Русия. Много по-смислени за България са малките проекти за газови интерконектори със съседните страни, които по някакви “мистериозни” причини не се случват от години, макар да са сравнително малки и ясни проекти“, съобщиха позицията си двете организации в прессъобщение до медиите.

Припомнямe,че Владимир Путин се отказа от газопровода "Южен поток", планиран да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна, като изтъкна съпротивата на Европейския съюз. Президентът обяви решението си по време на посещение в Турция заедно с председателя на "Газпром" Алексей Милер, като каза, че вместо по дъното на Черно море, през Балканите, Италия и Австрия, руският газ ще отиде към Турция.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар