1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози настояват премиера Герджиков да върне проектоплановете за управление на парковете Пирин, Витоша и Рила

Еколози настояват премиера Герджиков да върне проектоплановете за управление на парковете Пирин, Витоша и Рила

Недопустимо е изразходването на средства от бюджета на ЕС по начин, увреждащ или застрашаващ природата

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков по повод наскоро приключилата проверка на състоянието на министерствата и дейността по провеждането на обществените поръчки. Природозащитниците обръщат вниманието на премиера Герджиков, че сред споменатите обществени поръчки и изпълнение на секторни политики не са договорите за разработването на проектите за планове за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша.
 
За нередностите по изпълнението на двата проекта, финансирани с европейски средства, в периода 2014-2015 г. са изпратени пет сигнала до дирекциите на парковете Пирин и Витоша, Оперативна програма Околна среда, Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) в МВР и компетентния орган - Министерство на околната среда и водите, припомнят природозащитниците.
 
Коалицията „За да остане природа в България“ пише още до премиера Герджиков, че е недопустимо изразходването на средства от бюджета на Европейския съюз по начин, увреждащ или застрашаващ природата и несъответстващ на целите за устойчиво развитие.
 
Например проектът на план за управление на Национален парк Пирин, обект на световното природно наследства наследство на ЮНЕСКО, позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ и сечи в горите върху 60% от площта на парка.
 
Подобно е положението и при плана за Природен парк Витоша, където липсва забрана за строителство в 40% от парка (т.е. в цялата висока част на планината без резерватите) и при Национален парк Рила, където все пак има надежда, че при преработката нещата ще се подобрят.
 
Доколкото разработените проекти за планове не гарантират безусловното опазване на околната среда без застрояване или сечи, те следва да бъдат върнати за преработване, настояват природозащитниците.
 
Миналата седмица Сметната палата на Европейския съюз публикува резултатите от одита на изпълнението на фондовете на ЕС за изпълнението и прилагането на Директивите за европейската екологична мрежа Натура 2000 и управлението на фондовете за екологичната мрежа. В доклада одиторите са стигнали до извода, че средствата не са добре управлявани и не се използват в достатъчна степен за защита на обектите и видовете.
 
Коалицията „За да остане природа в България“ припомня на премиера Герджиков, че през ноември 2016 година международната природозащитна организация WWF започна кампания в защита на застрашени обекти от списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство по света. Сред емблематичните места е и българският Национален парк Пирин.

За последните три месеца красивите кадри от запазената природа на българската планина достигнаха до над два милиона души в десетки страни на различни континенти. Досега над 65 хиляди души изпратиха послание до българския министър-председател да опази Национален парк Пирин, да върне за преработка подготвяния нов план за управление на парка и да даде възможност на местните хора да развиват поминъка си, без да унищожават природата, наследена от техните деди и опазена в името на всички българи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.