1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Построяването на допълнителни съоръжения в парк "Пирин" крие сериозни екологични рискове

Еколози: Построяването на допълнителни съоръжения в парк "Пирин" крие сериозни екологични рискове

Като възможен друг вариант за развитието на туризма природозащитниците предложиха балнеотуризма

Изграждането на втора ски писта в Национален парк "Пирин" няма да реши проблема с развитието на туризма в Банско, смятат от фондация "Информация и природозащита".

Втората кабинка не е единствената икономически възможна опция, заяви Елка Дограмаджиева от Геолого-географски факултет в СУ "Климент Охридски" по време на пресконференция в БТА.

По думите й основният проблем в Банско не са драматично големите опашки за кабинковия лифт, а създаденият огромен свръхкапацитет за настаняване в хотели и комплекси, които не отговарят на капацитета на ски зоната. Този свръх капацитет функционира при една изключително ниска заетост, която е от порядъка на 15-17% на годишна база през последните няколко години, посочи Дограмаджиева, цитирана от inews.bg.

Освен ниската заетост, приходите от нощувки в Банско също са много ниски, а през по-голямата част от годината хотелите и заведенията работят на слаби обороти. Изграждането на втори лифт няма да реши тези проблеми, тъй като през последните десет години в курортния град бяха допуснати много сериозни грешки на растежа, заключи експертът.

Според еколозите построяването на допълнителни съоръжения в Националния парк "Пирин" крие сериозни екологични рискове. Пирин сама по себе си е уникална планина заради географското си положение, голямата й височина, уникалната флора и фауна, поясни д-р Росен Цонев от Биологическия факултет в СУ "Климент Охридски".

Пирин е една от най-богатите планини на редки растителни и животински видове, сред които пиринската теменуга, пиринската мащерка, пиринския мак, кафявата мечка, балканската дива коза и др.

С изграждането на втората кабинка има риск Пирин да бъде поставена под заплаха от ЮНЕСКО. Като възможен друг вариант за развитието на туризма еколозите предложиха балнеотуризма, който е силно застъпен в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.