1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози предлагат на премиера решение на проблема със заменките

Еколози предлагат на премиера решение на проблема със заменките

Според тях схемата за замени на гори e била използвана, за да може определени инвеститори да получат евтини терени за застрояване

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” има предложения до премиера Бойко Борисов как да се справи с проблема със заменените гори. Както стана ясно от думите на самия премиер пред медиите, правителството е получило писмо от Европейската комисия, че е заведена преписка за предполагаема държавна помощ заради замените на гори и се искат отговори в 20-дневен срок.

Природозащитниците предлагат на правителството следния изход от това положение:

- За заменените гори, за които не е завършена процедура по промяна предназначението на имота и горите не са вкарани в регулация, за да бъдат застроени, с допълнение към Закона за горите да се забрани завинаги тази възможност.

- За онези имоти, за които е вече заменено предназначението, но не са застроени, с изменение на Закона за устройство на територията да се забрани застрояването, като се допусне единствено да могат да се използват за зелени зони в населените места и селищни образувания.

- За онези имоти, за които е заменено предназначението и при които е започнало строителство, да се изчака решението на Европейската комисия и да се започне процедура за възстановяване на помощта по реда на Закона за държавните помощи.

Според коалицията „За да остане природа в България” държавата трябва да провери дали предназначението на заменените гори е било променено законно и ако не е, виновните да бъдат наказани. Природозащитниците припомнят, че схемата за замени на гори беше използвана, за да може определени инвеститори да получат евтини терени за застрояване по Черноморието и в района на ски курортите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.