1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Президентът Плевнелиев да наложи вето върху измененията в Закона за устройство на териториите

Еколози: Президентът Плевнелиев да наложи вето върху измененията в Закона за устройство на териториите

Снимка:

Чрез презастрояването са унищожени ценни местности по българското Черноморие и планинските курорти

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху измененията в Закона за устройство на териториите (ЗУТ), приети миналата седмица.

Такова искане към държавния глава ще отправят природозащитни организации от коалиция „За да остане природа в България. Те настояват ЗУТ да бъде върнат в парламента и да бъде съобразен с Орхуската конвенция. Проблемът според екоорганизациите е, че чрез презастрояването са унищожени много ценни местности, най-вече по българското Черноморие и планинските курорти, пише news.ibox.bg.

Примерите, които са убедили комитета към Орхуската конвенция да обяви част от текстовете в Закона за незаконни, са: устройственият план на ски зоната в Банско, лифта в Сапарева баня, курортно селище „Корал", които предизвикаха общественото недоволство преди време, припомниха еколозите.

Свилен Овчаров от „Зелени адвокати" обясни на брифинг в София, че тази конвенция е задължително условие за членство в Европейския съюз, а неспазването й означава липса на демократичност, проблеми в правосъдието и опазването на околната среда.

Овчаров обясни, че е излязло решение на Комитета на Орхуската конвенция, според което ЗУТ изключва правото на гражданите да участват във всички дейности, свързани със строителството и териториалното планиране. Комитетът обяви основни текстове от ЗУТ за незаконни. Те противоречат и на Конституцията, но никой не може да сезира Конституционния съд, защото депутатите не искат, а и не може да се вярва на този съд, заяви Овчаров.

Той добави, че и с новите изменения в Закона, направени преди седмица, се продължава практиката на всички правителства при вземането на решения, свързани със строителни дейности, кръгът да се затваря между кмета, главния архитект и инвеститора, всичко да се прави на тъмно и да се стимулира корупцията.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.