1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Протестът за „Карадере“ е подменен

Еколози: Протестът за „Карадере“ е подменен

Политическите партии и казионните зелени олигарси употребяват гнева на хората за собствени цели

Политическите партии и казионните зелени олигарси за пореден път яхнаха спонтанния протест за „Кара дере“ и употребяват гнева на хората за собствени цели. Скрити зад благородната кауза „Кара дере“ те гонят собствените си политически схеми. Вместо да  искат работещи решения за конкретния екологичен проблем, те политизират протеста и го превръщат в предизборна кампания, заявават в прессъобщение до медиите от Сдружение „Зелени инициативи“.

За пореден път обществото ни става свидетел на зле режисиран театър за разчистване на политически и лични сметки. „Карадере“ е благородна кауза от малкото останали такива, която беше опорочена. Ние от Сдружение „Зелени инициативи“ категорично се разграничаваме от опитите за манипулация на естествените страхове на хората и превръщането на битката за съхранение на „Кара дере“ в разменна монета между управляващи и опозиция.

Този казус е възможност обществото ни да си извоюва механизми за контрол и прозрачност, които да гарантират спазването на процедурите, следователно и закона. Това няма да бъде единствения подобен проект. Само преди няколко месеца бяха обявени инвестиционни намерения в близост до Седемте рилски езера. Това е мегапроект с над 20 хил. леглова база и стотици километри писти в гориста местност. Къде бяха стожерите на защитата на българската природа тогава? Защо замълчаха? Може би защото евроизборите не бяха толкова близо, се посочва още в съобщението.

За нашите ненаиграли се политици и управници визията за развитието на страната е с четиригодишна цикличност. За 24 години преход към демокрация няма нито едно българско правителство, което да не носи вина за безразборното строителство и безотговорното отношение към природата. Две години луксозната двуетажна „барака“ на аптекарския бос Марешки стоя на пясъка на плажа „Кабакум“ преди да бъде забелязана от кабинета на ГЕРБ, а БСП докато бяха опозиция яростно „защитаваха“ природата. За нас е повече от ясно, че единственият начин тези безобразия да не се случват и да се спазва закона е гражданският натиск.

Ние, от Сдружение "Зелени инициативи" първи поставихме 10-дневен ултиматум на правителството да въведе законови мерки за граждански контрол и прозрачност  при подготовката и реализацията на инвестиционни проекти. Продължаваме да настояваме гражданските организации да имат контрол и решаващ глас както при изработката на екологичните оценки на проектите, така и при осъществяването им.  Вярваме, че по пътя на диалога може да се намират решения. Отказът от диалог е популизъм  и  доказателство, че казионните зелени организации не търсят решение на проблемите, а реклама на самите тях, подчертаватот Сдружението.

Подкрепихме първия спонтанен протест, но там нашите искания бяха подменени с политически лозунги. Отказваме да станем част от политическата игра.  Ще продължим с всички средства да се борим за промяна в законите, която да гарантира гражданския контрол и да принуди правителството и  инвеститорите да се съобразят с него. В заключение ще добавим, че всеки има право да защитава българската природа така, както намери за добре, пише още в прессъобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.