1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози протестират срещу издадени от МОСВ разрешения за строителство в Национален парк „Пирин”

Еколози протестират срещу издадени от МОСВ разрешения за строителство в Национален парк „Пирин”

Нарушават се препоръките на Конвенцията за световното природно наследство, според партия „Зелените”

Еколози протестират пред Министерски съвет срещу издадените от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) разрешения за строителство на нови ски съоръжения в Национален парк „Пирин”. Съпредседателят на партия „Зелените” Андрей Ковачев заяви, че се нарушават Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО и европейското и национално законодателство, предаде Агенция „Фокус”.

"Ние настояваме за отмяната на  решенията и може би днес, 13 октомври, ще поискаме оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, зам.-министъра Евдокия Манева и Михаил Михайлов - директорът на Националната служба за защита на природата. И тримата персонално са виновни за тези незаконни решения", заяви Ковачев. По думите му на протеста ще се съберат 10-15 души с бушони на носовете, на главите, на ушите и ще внесат протесното писмо в МС.

Андрей Ковачев обясни, че в момента се извършва увеличаване на капацитета на ски зоната на Банско чрез превръщането на два ски влека в ски-лифтове, което включва разширяване на просеки, изсичане на дървета, леене на нови стълбове и построяване на съоръжение с много по-голям капацитет. Според "Зелените" това е незаконно, защото е направено без оценка за въздействието на околната среда и пряко нарушава официалните препоръки на най-висшия орган – Конвенцията за световното природно наследство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.