1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози са измерили нивото на замърсяване на морската вода по крайбрежието на Япония

Еколози са измерили нивото на замърсяване на морската вода по крайбрежието на Япония

Концентрацията на цезий-137 и сребро-110 три месеца след катастрофата с АЕЦ "Фукушима - 1" е значително по-малка от очакваната

Американски и японски еколози са измерили нивото на замърсяване на морската вода по крайбрежието на Япония с цезий-137 и сребро-110 три месеца след катастрофата с АЕЦ "Фукушима - 1", информира РИА "Новости".

Те са стигнали до извода, че концентрацията на тези радиоактивни елементи във водата и в тъканите на морските организми е значително по-малка от очакваната и фактически не представлява опасност за човека. Своите изводи от направените изследвания екипът от учени под ръководството на Кени Бюселър от Океанографския институт на американския град Уудс Хол, публикува в научното списание "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Учените отишли на тази експедиция в началото на юли 2011 г. - три месеца след първия взрив на "Фукушима". Те взели проби от водата и организмите от различна дълбочина по крайбрежието на Япония. Изследвали ги за наличие на цезий-137 и сребро-110. Тези два изотопа имат много кратък период на полуразпад - 250 дни за среброто и 30 години за цезия, което обуславя тяхната висока биологическа активност. Освен това цезий - 137 лесно може да измества атомите на калия и рубидия в тъканите на организмите, в резултат на което той с лекота се намества във вътрешността на клетките на растенията и животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.