1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството призна, че писта „Плато 1” в ски зона Банско е незаконна

Екоминистерството призна, че писта „Плато 1” в ски зона Банско е незаконна

При изграждането й е унищожена 75 дка вековна гора от клек, приоритетна за опазване в Европейския съюз

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) призна, че писта „Плато 1” от ски зона Банско в Национален парк Пирин на практика е извън закона. Това стана в отговор на искане за достъп до обществена информация, с който коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” разполага.

 От отговора на главния секретар на МОСВ става ясно, че писта „Плато 1” не е предвидена нито в Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., нито в концесионния договор с „Юлен” АД.

Също така изграждането й не е съгласувано от министъра на околната среда и водите, пише още в официалния договор.

МОСВ в момента очаква становище от „Юлен” АД и след изясняване на фактическата обстановка обещава да предприеме необходимите действия в съответствие с действащото законодателство по опазването на околната среда.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че съгласно закона при това положение писта „Плато 1” трябва да бъде рекултивирана, тъй като при незаконното й изграждане е унищожена 75 дка вековна гора от клек, приоритетна за опазване в Европейския съюз. На длъжностните лица, допуснали това да се случи, трябва да се потърси отговорност за престъпление по служба, за което вече е информирана прокуратурата, поясняват от коалицията „За да остане природа в България”.

Природозащитниците в момента анализират и други данни, получени по Закона за достъп до обществена информация, свързани със законността на писти и съоръжения в ски зона Банско, които ще бъдат оповестени в следващите седмици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.