1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството разреши изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци

Екоминистерството разреши изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци

Съоръжението ще бъде с капацитет от 138 200 куб. метра

Разрешение за изпълнение на инвестиционно предложение за изграждане на Национално хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) получи ДП "Радиоактивни отпадъци", съобщават от дружеството.

Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри предложението, с което на практика се дава старт за неговото изграждане. Инвестиционният проект беше представен подробно на три обществени обсъждания, проведени през годината – на 29 март в Козлодуй, на 30 март в село Хърлец и на 7 юли в гр. Бекет, Румъния.

Хранилището представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.

През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.