1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоорганизации настояват за забрана на заменки извън регулация

Екоорганизации настояват за забрана на заменки извън регулация

Те ще искат още да бъдат включени към работните групи, търсещи решения на проблемите със заменките

Екоорганизации ще настояват за изменения и допълнения в Закона за горите, стана ясно от позицията на коалиция "За да остане природа в България" по повод заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свързан със замените на гори информира dnevnik.bg. Преди броени дни природозащитниците се обявиха против официалната българска позиция, че заменките са престъпление, а не държавна помощ. Според тях подобна позиция е в ущърб на страната. В писмо до министър-председателя по-рано през седмицата коалицията припомни, че неправомерно оказаната държавна помощ може да се върне по реда на Закона за държавната помощ.

Предложението на екоорганизациите включва текстове за изменения и допълнения освен в Закона за горите и в други закони, които според тях са опорочени, като тези за опазване на земеделските земи, за собствеността и ползването на земеделските земи и за устройство на територията.

Има предложения и относно забрана за заменки на гори, за които не е завършена процедурата за промяна на предназначението и не са в регулация. На земите, които вече са променили предназначението си, но все още не са застроени, според екоактивистите не трябва да се допуска строеж на друго освен на зелени зони в населените места. Там, където вече е започнало строителство, от коалицията предлагат да се изчака решението на ЕК и да се започне процедура за възстановяване на помощта по реда в Закона за държавните помощи. Те ще искат още да бъдат включени към работните групи, търсещи решения на проблемите със заменките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.