1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоорганизации подемат кампания за по-икономични коли

Екоорганизации подемат кампания за по-икономични коли

Производството на коли в световен мащаб ще се утрои до средата на века

С 50% по-добра икономия на гориво в автомобилите до 2050 г. е целта на нова кампания, подета от няколко международни екологични организации информира dnevnik.bg.

Производството на коли в световен мащаб ще се утрои до средата на века, като 80% от ръста на автопазара ще бъде в развиващите се страни, смятат експертите на Програмата на ООН за околна среда (UNEP), неправителствената организация "Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа" (REC), Международната автомобилна федерация (FIA) и Източния алианс за сигурен и устойчив транспорт (EASST). Според организациите обаче трябва да бъде намерен начин за по-големи намаления в парниковите емисии от транспорта въпреки увеличения брой автомобили. Една от възможностите е да се ограничи използването на въглеводородни горива и технологично да се подобри пестнето на енергия в превозните средства.

Инициативата за спестяване на гориво "50 до 50" ще бъде официално представена на 5 и 6 май на конференция в унгарския град Сентендре, съобщиха от REC, които са домакини на събитието. По време на конференцията представители на правителства, нестопански организации и бизнеса от Централна, Източна Европа и Централна Азия ще споделят своя опит в политиките по насърчаване на енергийната ефективност при автомобилите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.