1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоорганизации с призив към държавата да спре строежа на нов лифт извън концесията в Национален парк Пирин

Екоорганизации с призив към държавата да спре строежа на нов лифт извън концесията в Национален парк Пирин

Проектът беше възстановен през 2014 г. и получи безсрочно право на строеж

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" внесе официално искане до Върховната административна прокуратура да спре строежа на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ в Национален парк Пирин. Проектът беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на парка. През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши строежа, с което офшорката получи по престъпен начин безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост. Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата се казва в прессъобщение на WWF.  

Спешната реакция на институциите се налага поради факта, че със снимков материал от края на миналата седмица се установи, че фирмата вече е струпала в парка строителни материали и машини и се готви да започне строежа всеки момент. Любителските снимки разобличават обаче и лъжата на офшорката, че при строителството на новия лифт ще се отсекат единствено прораснали на скоро дървета в просеката на съществуващия лифт. На практика се оказва, че за строежа на новия лифт са маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч, пораснали преди близо един век.

В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.