1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоорганизации се опълчиха срещу производството на устойчиви на хербициди ГМО култури в ЕС

Екоорганизации се опълчиха срещу производството на устойчиви на хербициди ГМО култури в ЕС

Коалиция „България свободна от ГМО“ изрази притесненията си относно сериозната заплаха за човешкото здраве и природата

В отворено писмо до министъра на земеделието Мирослав Найденов и министъра на екологията Нона Караджова екоорганизации призовават българското правителство да не позволява производството на устойчиви на хербициди генетично модифицирани култури (ГМ култури) в Европейския съюз.

Поводът за призива на екозащитниците е срещата на постоянната комисия на ЕС, на която страните членки за първи път обсъждат отглеждането на два нови сорта ГМ царевица (GA21 и Mon88017), които са устойчиви на хербициди, пише investor.bg.

В писмото си Коалиция „България свободна от ГМО“ изразява притесненията на еколозите относно сериозната заплаха за човешкото здраве и природата, която се крие в производството на ГМ култури, които са устойчиви на хербициди.

Еколозите разясняват, че повечето ГМ кутлури на пазара, оглеждани предимно в Северна и Южна Америка, са създадени, за да бъдат устойчиви на хербициди (най-вече глифозат). Целта е да могат да издържат на завишени нива на химикали за премахване на бурените. Еколозите се позовават на научни изследвания, които отхвърлят досегашните допускания относно безопасността на глифосфата и призовават българската страна да отхвърли предложенията за приемане на ГМ култури, които са толерантни към глифосфат в ЕС.

Последните изследвания показват, че базираните на глифосват хербициди, могат да имат вредно въздействие върху човешкото здраве и околната среда, причинявайки редица тежки заболявания. Освен това те имат вредно въздействие върху реките и подземните води. Би могла да се зарази питейната вода, както и да се наруши хранителния състав на почвите и така да увреди насажденията.

От Коалиция „България, свободна от ГМО“ са категорични, че производството на селскостопански култури, основано на видове, устойчиви на ГМ хербициди, не може да бъде част от един устойчив селскостопански модел.

Според тях многократно по-големи са ползите от един агроекологичен подход към земеделието, който би насърчавал производството на храна, опазвайки екосистемите, биоразнообразието и естествените ресурси. Агроекологията е в основата на една жизнеспособна и устойчива селскостопанска система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.