1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоорганизация връща изчезнали в страната белоглави лешояди

Екоорганизация връща изчезнали в страната белоглави лешояди

Проектът е финансиран от Финансовия инструмент за околна среда (LIFE+) на Европейската общност

26 птици от изчезналия в страната вид белоглави лешояди ще бъдат освободени тази седмица, съобщи природозащитната организация "Зелени Балкани". На 27 октомври, сряда, птиците ще бъдат пуснати едновременно от адаптационните волиери във Врачански Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел. В момента в тях се намират общо 56 белоглави лешояди. Другите птици, които бяха дарени от испанската Фондация за консервация на лешоядите през юли, ще останат там докато минат периода на адаптация и аклиматизация. От екоорганизацията се надяват оставащите лешояди да задържат освободените птици в района, за да могат да бъдат редовно подхранвани и наблюдавани от екипа на проекта.

Всичките белоглави лешояди ще са маркирани с жълти PVC марки, закрепени за двете им крила, които се виждат добре в полет или когато птицата е кацнала. Всяка птица носи и жълт пластмасов пръстен с номер еднакъв с този на крилната марка. Освен това 7 от лешоядите ще носят специални радио-предаватели и един прототипен GPS предавател, които помагат да се проследи тяхното движение и местоположение. Така всяка от птиците може да бъде лесно разпозната.

Освобождаването на птиците е част от проекта на природозащитната организация "Зелени Балкани" за "Възстановяване на популациите на едрите европейски видове лешояди в България", финансиран от Финансовия инструмент за околна среда (LIFE+) на Европейската общност. Петгодишният проект предвижда реинтродукцията на белоглави лешояди в Стара планина, което ще е първа стъпка за бъдещо връщане на по-редките черни и брадати лешояди в България и на Балканския полуостров. Проектът е моделен за България, като прилага най-новите природозащитни практики, прилагани в Европа и света.

За птиците в рамките на проекта се грижат няколко природозащитни организации - Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици. 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.