1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екосдружение настоява да се създаде природен парк „Родопи“

Екосдружение настоява да се създаде природен парк „Родопи“

Безценното природно богатство трябва да бъде защитено от апетитите на дърводобивни и строителни компании

За да се съхрани уникалното природно богатство, сдружение „Синята планета“ настоява правителството незабавно да започне отново процедура за създаване и обявяване на природен парк „Родопи“. Повече от 30 години съществуват планове за създаване на защитени територии в тази уникална планина.  Необяснимо е защо това не се е случило досега при положение, че още от 1994 г. „Националната Стратегия за опазване на Биологичното разнообразие“ поставя Родопите като приоритет, веднага след трите съществувущи парка – Рила, Пирин и Централен Балкан. През 1999 г. по предложение на Българското дружество за защита на птиците почти цялата територия на Източните Родопи е предложена за природен парк, съставена е документация за обявяване и са проведени обществени обсъждания. Западните Родопи е една от последните обширни запазени природни области, не само в  България, но и в Европа.

Необяснимо защо след като Рила, Пирин и Централен Балкан са национални паркове, има още 11 природни парка, които са малки като Русенски Лом, Рилски манастир, Шуменско плато и др., а такава богата на флора и фауна планина като Родопите да не е природен или национален парк, отбелязват о
т сдружение „Синята планета“.

Създаването на природен парк „Родопи“ ще защити уникалната природа от застрояване и нерегулирано обезлесяване с последваща ерозия. Територията е много слабо населена и благодарение на това в Западните Родопи се е развило значително многообразие от животински и растителни видове, а в съществуващите гори растат някои много стари дървета. Голямата заплаха  идва от нелегалния дърводобив, слабия контрол и заменките на гори в района на Смолян за изграждане на ски зони.

Екологичната стойност на Родопския регион е била обстойно документирана в редица публикации и изследвания. Тук са представени голям брой реликтни, ендемични, редки и защитени видове. Териториите се отличават с високо многообразие на ландшафта и микроклимата, и съдържат значителен брой екосистеми, вариращи от езера, блата, торфища, реки и крайречна растителност до високопланински екосистеми запазили висока степен на свързаност и естественост, в това число девствени и стари гори.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.