1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екозащитници: Ревизията на концесията за ски зона Банско ще узакони нарушенията

Екозащитници: Ревизията на концесията за ски зона Банско ще узакони нарушенията

През последните 13 години поради липсата на контрол от МОСВ са унищожени над 650 декара от парк "Пирин"

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се обявява срещу намерението на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да ревизира договора за концесия на "Юлен" АД в ски зона Банско, съобщиха природозащитниците.

Резултатите от последните съдебни дела, проверката на Сметната палата и справки на контролните органи показват, че през последните 13 години поради липсата на контрол от МОСВ, а често и с негово съдействие, са извършени десетки нарушения на концесионния договор, довели до унищожаването на над 650 декара от Национален парк "Пирин" над концесионната площ.

С ревизията на концесионния договор има за цел да се узаконят всички нарушения на "Юлен" АД и на служители и предходни министри в МОСВ. Ревизията всъщност включва корекция на обхвата и площта на концесията, чрез което да се постигне узаконяване на строежите, извършени в нарушение на концесионния договор, на природозащитните закони и закона за устройство на територията.

"Не е луд, който яде зелника, а който му го дава. Трагичното е как вече пето правителство се опитва да угоди на един инвеститор в ущърб на националния обществен интерес, законите и природата. Едва ли го правят само защото се откриват нови работни места, което обикновено се повтаря като мантра в такива случаи. Няма наказания, има само нови и нови облаги", коментират природозащитниците.

Междувременно коалицията "За да остане природа в България" научи и за още едно намерение на "Юлен" АД – да поиска от МОСВ да го регистрира по схемата на Европейската общност за управление по околна среда и одит (EMAS), което да му позволи да претендира, че е "зелен" ски курорт.

Природозащитниците призовават МОСВ да не регистрира "Юлен" АД по EMAS. Като мотиви, те отбелязват няколко нарушения на правните норми, свързани с околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.