1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експеримент: Гъски със сателитни предаватели

Експеримент: Гъски със сателитни предаватели

Изследването се провежда в рамките на проект за опазване на популацията на световно застрашената червеногуша гъска

Група британски и български експерти орнитолози пристига в Шабла. Те ще проведат уникален научен експеримент, свързан със зимуващата в района популация на червеногушата гъска, предаде БГНЕС.

Експериментът включва улавяне на птици, опръстеняването им и прикачване на малки сателитни предаватели на гърбовете на птиците с цел събиране на научна информация за начина, по който птиците ползват района на Шабленското и Дуранкулашкото езера и земеделските площи наоколо. Данните ще допринесат за набелязването на адекватни мерки за опазване на застрашения в световен мащаб вид, както и за изготвянето на агроекологични схеми за управление на земеделските земи.

Освен проучването на местата за хранене се предвижда още осигуряване на регулиран достъп до водоемите, отваряне на нови места за риболов, монтиране на камери, изграждане на наблюдателни кули и създаване на патрулни екипи срещу бракониери. Част от мероприятията е насочена към работа с фермерите за пилотно тестване на компенсаторна схема за евентуални щети, причинени от червеногушата гъска. След това механизмът ще се предложи на Министерството на земеделието за включване в Общата селскостопанска политика след 2013 година. Ще се провеждат семинари за земеделски производители за възможностите на Програмата за развитие на селските райони и информационни кампании. Чрез проекта се цели по-голяма ангажираност на местната общност с намаляването на смъртността и безпокойството върху червеногушата гъска и щадящо за червеногушата гъска управление на земеделските земи. 80-90 на сто от световната популация от червеногуши гъски зимуват край Шабленското и Дуранкулашкото езера. Видът е застрашен от изчезване и ако успеем да намерим баланс между управлението на земеделските земи и опазването му, той може да се превърне в емблематичен за района, поясняват от екипа на проекта.

Изследването се провежда в рамките на стартиралия през ноември 2010 година проект за опазване на популацията на световно застрашената червеногуша гъска, който се изпълнява от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Партньори по проекта са земеделските производители "Кирилови" ООД от село Крапец, Ловно-рибарско сдружение-Шабла и двете най-големи природозащитни организации във Великобритания - "Тръст за дивите птици и влажните зони" и "Кралско дружество за защита на птиците".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.