1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експериментални дръвчета бяха засадени за Деня на биоразнообразието в Смядовско

Експериментални дръвчета бяха засадени за Деня на биоразнообразието в Смядовско

Фиданките бяха осигурени от РИОСВ, която бе и организатор на инициативата

В рамките на Международния ден на биоразнообразието - 22 май, представители на РИОСВ-Шумен, община Смядово и Държавно горско стопанство - Смядово засадиха експериментални дръвчета. Новото им местообитание е в близост до природната забележителност „Скока" в Смядовско, съобщават от екоинспекцията.  Дръвчетата са от вида „Кедър" и не присъстват в горския фонд на местността, въпреки че районът предлага благоприятни условия за тяхното развитие. Фиданките бяха осигурени от РИОСВ, която бе и организатор на инициативата.

Международният  ден на биоразнообразието се отбелязва ежегодно от 1993 г., след подписването на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. България ратифицира Конвенцията и става равноправна страна член през февруари 1996 г., като полага усилия за адекватни мерки и действия по нейните приоритети.

Денят се чества на 29 декември до 2000 г., когато Общото събрание на ООН гласува нова дата - 22 май, за Международен ден на биологичното разнообразие. Мотото на тазгодишната кампания е „Биологично разнообразие и гори". Идеята е да се осъзнае връзката между тях, както и че съхраняването им е наш дълг в полза на нашето и бъдещите поколения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.