1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерт от НСИ ще организира преброяване на пингвините и тюлените на Антарктида

Експерт от НСИ ще организира преброяване на пингвините и тюлените на Антарктида

Експедицията ще пребивава на о. Ливингстън от 20 януари до 1 март 2012 година

Иглика Игнатова, експерт от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ), ще бъде част от 20-тата юбилейна българска експедиция на Антарктида, съобщиха от института. Експедицията ще пребивава в българската база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън от 20 януари до 1 март 2012 година.

Иглика ще се включи в проект, изследващ разнообразието на Ледения континент и ще взима ДНК проби от тюлени. В свободното си време тя ще организира преброяване на пингвините и тюлените.

Ръководителят на експедицията е проф. Христо Пимпирев. Той коментира, че през тази година осем дами участват в българската експедиция, а биологичният проект за генетично-популационни изследвания на морските бозайници е първи по рода си в тази част на Антарктида, пише inews.bg.

Това е второто посещение на Иглика Трифонова на Ледения континент. Преди 6 години тя участва като фотограф в състава на 14-тата българска експедиция. Тя носи знамето на Националния статистически институт, което ще се развее на българската база, допълват от НСИ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.