1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти на ИАГ взеха участие в международна кръгла маса, посветена на залесяването

Експерти на ИАГ взеха участие в международна кръгла маса, посветена на залесяването

Конференцията се провежда в София и ще продължи до 7 октомври

Началникът на отдел «Проекти и стратегическо планиране» в Изпълнителната агенция по горите д-р инж. Любчо Тричков и главният експерт инж. Николай Василев взеха участие в провеждащата се международна кръгла маса «Залесяването – алтернатива на климатичните промени». Организатор на събитието е инициативен комитет, включващ имената на едни от най-изявените български експерти в областта на екологията. Конференцията се провежда в София и ще продължи до 7 октомври. Сред официалните гости на събитието е и проф. Константинос Мудзуридис, председател на борда на директорите на Международния център за изследвания, Гърция.

Сред основните теми на кръглата маса са залесяването и промяната на климата, вследствие от натрупаните излишни количества въглероден диоксид в атмосферата. Специално внимание е обърнато и на въпросите за климатичните промени и отражението им върху горите.

По време на срещата инж. Любчо Тричков представи програма от мерки за адаптация на горите в България и възможностите за смекчаване на негативното влияние на климатичните промени върху тях. Той акцентира също върху необходимостта от по-конструктивен диалог между Европейската комисия и бизнеса. Инж. Тричков обърна специално внимание и на един от основните проблеми в областта на климатичните промени за страната, а именно забавяне разработването на Национална стратегия и Национален план за действие за адаптация към изменението на климата.

Началникът на отдел «Проекти и стратегическо планиране» заяви, че са постигнати и конкретни резултати в борбата с изменението на климата. Запазва се доверието на Европейския съюз към България в сектор „Околна среда”. Възстановена е акредитацията на страната за участие в международна търговия с емисии на парникови газове, съгласно механизмите по чл. 6, 12 и 17 на Протокола от Киото. Дадена е и възможност за пълното участие на българските компании в европейската схема за търговия с квоти. Разработена е Национална схема за зелени инвестиции и е създадена правна рамка за нейното функциониране. В тази връзка се провеждат съответните процедури за набиране на проекти, с цел да се оформи портфейл, който да бъде представен в процеса на преговори за продажба на предписани емисионни единици.

През втория ден от конференцията експeртите ще разискват теми, свързани с ролята на гората за живота на планетата и иновативните политики и стратегии за развитие на горските стопанства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.