1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти на МОСВ проверяват причините за замърсяването на река Мечка

Експерти на МОСВ проверяват причините за замърсяването на река Мечка

Взетите проби ще бъдат изследвани от Регионална лаборатория в Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

Експерти на РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория на ИАОС в Пловдив установяват причините за замърсяване в река Мечка. Те са извършили обход по течение на реката от квартал „Дебър“ до заустването на Мечка в р. Марица. На място констатират следи от бяла пяна. Водата е с бял цвят, без мирис. Взети са проби на място от 3 пункта – от замърсените води на река Мечка, преди и след вливането й в Марица.
 
Измерените стойности в кв. „Дебър“  показват рН – 8,21, електропроводимост – 577 µS/сm, в кв. „Любеново“ – рН е 8,38, електропроводимост – 613 µS/сm, а до устието на река Марица – рН е 8,21,  а електропроводимостта – 632 µS/сm. Измерените на място стойности са в норми.
 
При проверката са взети проби за анализ на азот, форфор, органични вещества и пестициди от групата на полициклични ароматни въглеводороди и др. Те ще бъдат изследвани от Регионална лаборатория в Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

Екипът от експерти на трите структури на МОСВ за извършване на проверката бе сформиран незабавно след получаване на сигнала за замърсяване на река Мечка вчера в късния следобед.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.