Експерти на РИОСВ-Хасково конфискуваха капан за пойни птици

Снимка:

Всички диви пойни птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие

Експерти по биоразнообразие от РИОСВ-Хасково извършиха незабавна проверка по сигнал за поставен капан за пойни птички в горичка край хасковския квартал „Орфей“.

Нарушителят е избягал при появяването им и не е установена самоличността му. На посоченото в сигнала място е открит специално изработен кафез за улов на пойни диви птици, с вероятна цел търговия. Вътре е открита птица от вида „кадънка“ (Carduelis carduelis), наричана още „щиглец“ или „кардарина“. Птичката е била в добро състояние и незабавно е пусната на свобода. Капанът е конфискуван и ще бъде унищожен след приключване на случая.

Проверка на място след подобен сигнал беше извършена и в началото на април в района на централен гробищен парк в Хасково, но тогава не беше установено нарушение. Случаите за поставяне на капан за пойни птици в различни гористи места край града предизвикаха широк дебат в социалните мрежи. Според подателя на сигнала нарушителят и в двата случая е един и същи човек, който се занимава с улов и търговия на пойни птици.

Всички диви пойни птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Улавянето, притежаването, продажбата и убиването им представлява административно нарушение. Съгласно ЗБР глобата за такова  нарушение е до 5 000 лв.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.