1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти: При бързото топене на снега ще има опасност от ерозия и свлачища

Експерти: При бързото топене на снега ще има опасност от ерозия и свлачища

Заради тежката зима учените очакват повишаване на нивото на подпочвените води

Експертите са обезпокоени, че при бързо топене на снега ще има опасност от ерозия и свлачища. Заради тежката зима учените очакват повишаване на нивото на подпочвените води, което е една от основните предпоставки земни маси да започнат застрашително да пълзят към населените места, обяснява пред БТА доц. Николай Добрев от секция "Геоложки опасности и рискове" към Геологическия институт при БАН.

Всички регистрирани свлачища се водят на отчет в държавните геозащитни дружества към МРРБ с клонове във Варна, Плевен и Перник.

Не всички свлачища обаче са регистрирани - със сигурност има много селища, за които се знае, че има проблеми със свлачища, поради което е полезно да се наблюдават признаци за свлачищни активизации, като разширения на пукнатини по къщи или по пътната настилка, отбеляза доц. Николай Добрев.

Свлачищата се активизират основно през пролетта - април-май и през есента - ноември, когато водите са най-високи, напомнят учените. Последното мащабно активизиране на свлачища е от 1996 - 1997 г., като най-тежка беше ситуацията по северното Черноморие.

Учените са притеснени от факта, че последната актуализация на картата със свлачищата в страната е от 2006 г. В редица държави, например Турция или Италия, подновяването на данните се прави непрекъснато.

Според данни на "Геозащита"-Плевен само в район, наблюдаван от фирмата - 11 области, всяка година се появяват между пет и двадесет нови свлачища. Имахме кореспонденция с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), но за съжаление не се стигна до резултат. Нещо повече, ние бяхме започнали да работим върху карти на свлачищата в стохиляден мащаб по области и успяхме да направим карти за десет области, след което финансирането на тази дейност спря, разказа доц. Николай Добрев.

Потърсени от БТА от МРРБ обясниха, че за тази година за такава дейност средства не са предвидени. В момента страната разполага с картата на свлачищата в мащаб 1: 500 000, в която могат да се видят районите с най-голяма концентрация на свлачищата. Тя е изготвена по поръчка на МРРБ от 1999 г. и е актуализирана през 2006 г. с включени около 1100 свлачища.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.