1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти ще обследват състоянието на Шабленската Тузла

Експерти ще обследват състоянието на Шабленската Тузла

Снимка:

Целта е да се опази екологичното равновесие на езерата в община Шабла

Комисия от експерти от РИОСВ – гр. Варна ще извърши оглед и ще изготви доклад за състоянието на Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Прекомерното им обрастване с тръстика може да наруши екологичното равновесие на водните басейни, алармира кметът на община Шабла проф. Райна Бърдарева. Състоянието на езерата е било и една от темите на разговор между кмета и вицепремиера Цветан Цветанов в София. След огледа на езерата комисията ще набележи мерки и ще ги изпрати в МОСВ.

Разработването на Шабленската Тузла като място за лечебен туризъм може да доведе повече туристи в региона и повече приходи за общината. Още преди десетилетия са доказани лечебните свойства на калта, извлечена от соленото езеро, заяви пред агро.бг кметът проф. Райна Бърдарева. Управлението на Шабленската тузла вече е предоставено на крайморската община. Доскоро тя беше на разпореждане и управление на МОСВ. Около водното огледало от 244 дка се приютяват световно защитени видове птици и това изисква сериозен подход към Тузлата, категорична е проф. Бърдарева. В същото време жителите на крайморската община от години очакват възможност за достъпно лечение и използване на лечебната кал. Изграждането на санаториум може да генерира приходи за общината.

"За да се опази биоразнообразието, се изисква умелото управление и стопанисване на разположените в близост два къмпинга с площ от 130 и 55 декара. Уреждането на собствеността най-вероятно ще стане чрез прехвърляне на общински земи и така общината ще влезе в управление и на тези два обекта", подчерта проф. Бърдарева. От Изпълнителната агенция по горите са спуснати инструкции за процедурата, която трябва да се следва по прехвърлянето на собствеността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.