1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти ще съберат данните за произведената и консумирана енергия от ВЕИ

Експерти ще съберат данните за произведената и консумирана енергия от ВЕИ

Снимка:

Министерството на икономиката и енергетиката ще избере изпълнителя на поръчката чрез конкурс

Консултанти ще съберат данните за произведената и консумирана енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) през предходните две години. Анализът на информацията трябва да покаже какъв е делът на "зелените" източници в енергийния микс на България.

Министерството на икономиката и енергетиката ще избере изпълнителя на поръчката чрез конкурс, става ясно от сайта на Агенцията по обществени поръчки. Услугата ще струва около 60 000 лв.

От 2011 до 2021 г. на всеки две години правителството трябва да отчита пред Европейската комисия дали и как страната напредва с въвеждането на повече "зелена" енергия в индустрията, транспорта и домакинствата. В момента данните се разминават – икономическото министерство говори за постигнат дял на ВЕИ от около 15% в потреблението на електричество, като основният принос се дължи на водните централи, а според браншовите асоциации процентът е значително по-нисък.

По европейската директива за насърчаване на ВЕИ до 2020 г. поне 16 на сто от крайното енергийно потребление на България трябва да се осигурява от "зелени" източници. Междувременно Брюксел може да препоръча коригиращи мерки, така че стимулите да не ощетяват потребителите, както и да не се използват биогорива със съмнителен произход.

Експертите, които държавата ще посочи, трябва да разкрият какво е въздействието на преференциалната тарифа за производство на ток от ВЕИ и как нейната тежест се разпределя между потребителите. Заради стимулите държавата отчете 67% ръст на произведения "зелен" ток от 2009 до 2010 г. Консултантите трябва да преценят и дали има напредък при премахването на админстративните пречки пред екопроектите; каква е ролята на биомасата и енергията от орагнични отпадъци; дали и как ще намалеят парниковите емисии заради ВЕИ.

Кандидатите обаче трябва да са работили поне по три подобни енергийни анализа в страната или чужбина, както и да имат опит в статистиката, икономиката, енергийните технологии и опазването на природата, става ясно от обявата. Икономическото министерство приема заявления за конкурса до 12 август, а избраният консултант трябва да изготви работния вариант на отчета до края на октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.