1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експертите на РИОСВ-Русе извършиха проверки за продажбата на диворастящи горски цветя

Експертите на РИОСВ-Русе извършиха проверки за продажбата на диворастящи горски цветя

Не са констатирани нарушения

Експертите на РИОСВ-Русе извършиха контролни проверки тази сутрин в централните части на Русе по улици, пазари и цветарски павилиони за продажба на диворастящи горски цветя. Не са констатирани нарушения, но не са изключени предвид предстоящите пролетни празници, предаде Дарик радио.

Законът за биологичното разнообразие забранява бране, изкореняване, притежание, търговия и предлагане за продажба на взети от природата екземпляри. Тези забрани важат за кокичето (елвезиево и снежно), цикламата, синчеца, минзухара и др. Част от растенията попадат  и под защита на Вашингтонската конвенция /CITES/. За нарушения, свързани с тези видове, се налагат глоби, като за физически лица те са от 100 до 5000 лева, а за юридическите имуществените  санкции са от 500 до 10 000 лева.

Лицата, които възнамеряват да извършват продажба на диворастящи цветя следва да притежават документ, удостоверяващ култивирания им произход. Този документ се издава ежегодно от съответната община.  Територията, контролирана от РИОСВ-Русе е богата на естествени находища от защитените видове. В някои местности  са масово разпространени, но въпреки това са уязвими и се нуждаят от опазване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.