1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експертни групи ще помагат на общините за усвояването на средства по ОП "Околна среда"

Експертни групи ще помагат на общините за усвояването на средства по ОП "Околна среда"

Към момента се изпълняват над 60 инфраструктурни обекта

Експертите на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) ще съдействат при изготвянето на европроекти. По този начин министерството се надява да успее да усвои повече средства по ОП "Околна среда".

Към момента се изпълняват над 60 инфраструктурни обекта. По-голямата част от тях са одобрени през тази година. Усилията на министерството са насочени към изготвянето на повече такива проекти. Това каза в сутрешния блок на телевизия България он ер Малина Крумова, ръководител ОП „Околна среда“.

Тя допълни, че 80% от общия ресурс на програмата са за общините, но до тях са достигнали едва 13%. Заради допускани грешки от страна на бенифициентите, се налага част от парите да не бъдат възстановени. Правилата на регламентите са, че когато се допусне грешка, ако тя се установи на национално ниво, тези средства могат да бъдат разпределени към друго място. Ако обаче се установи на ниво ЕК, парите се губят.

Сега около 20 млн. лв. по различни проекти не са възстановени на общините, каза още Крумова. Екипите обаче се разпределят според желанието на общините, ако те не потърсят помощ, няма как да получат съдействие от мобилните групи. "Определили сме няколко рискови проекта, където ще изпратим мобилни групи, но идеята е те да работят по запитвания на самите общини", каза още Малина Крумова.

Оперативната програма разполага с 3.5 млрд. лв. за целия период на изпълнение. Към момента близо 3 млрд. лв. са вече разпределени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.