1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екзотичните дървесни видове в Стара Загора изчезват

Екзотичните дървесни видове в Стара Загора изчезват

Парк „Митрополит Методи Кусев" ще стане само след 50 години обикновена широколистна гора

Екзотичните дървесни видове в Стара Загора изчезват. Тъй като те не могат да се възобновяват сами e необходима човешка намеса. В противен случай парк „Митрополит Методи Кусев" ще стане само след 50 години обикновена широколистна гора. Това предупреждава ландшафният архитект Тенко Дянков, цитиран от Дарик радио.

От няколко години заедно с колегите си от секцията на ландшафните архитекти в Стара Загора настояват да се направи паспортизация на декоративните растителни видове в града. „Опитваме се да убедим местната власт, че не толкова направата, а поддръжката на площите с растителност е важна, за да бъде красив и приятен градът", казва архитектът и подчертава, че е сериозно притеснен за състоянието на зелената система на Стара Загора. По време на предишния мандат в общината никой не обърнал внимание на твърденията му, а новата власт - още не е приела на среща ландшафните архитекти, за да ги изслуша.

„Забелязвате ли, че през последните години няма озеленяване в парковете и дори на центъра. Да не говорим за кварталите?, пита Дянков. Като пример за абсолютна липса на зеленина той сочи квартал „Зора", където не се вижда и един стрък цвете край улиците.

„Няма вече кой да произведе такива огромни количества цветя, няма и кой да изпълнява мащабни цветни композиции", с тъга отбелязва ландшафтният специалист. Незнайно защо на пролет вече не се появяват и висящите кашпи с цветя отпреди 5-6 години.

Скоро участвал в разговор в общината в Стара Загора, на който акцентът бил как да се осигурят средства. „Средства, това е характерно за нашето мислене. Как да осигуряваме средства, а не как да осигуряваме естетика", непримирим е Тенко Дянков. Той не отрича, че за ефектната и богата растителност в парковете и по улиците на града са необходими много средства. С помощта на спонсори и с оригинални идеи, и разбира се с воля и желание от страна на местната администрация, според него можели да се направят стъпки в тази посока.

„Трябва да се включат и обикновените хора, които не бива само да чакат някой да направи по-красив града, в който всички живеем. Желанието да бъдем заобиколени от приятна зеленина, трябва да е мотивът на всеки да се включи по някакъв начин", убеден е той.

Според архитект Дянков не толкова създаването на красота, а липсата на поддръжка после, е основният проблем на Стара Загора. Не само, че не се правело нищо ново за озеленяването на града, но се оставяли на произвола многогодишните дървета.

Неосъществена си останала идеята отпреди няколко години старите липи, които, освен че повреждат пътната настилка, а и вече са болни, да се подменят с млади 7-8 годишни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.