1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Електроинженери са изградили гора от нано дървета, която превръща водата във водородно гориво

Електроинженери са изградили гора от нано дървета, която превръща водата във водородно гориво

В дългосрочен план екипът се стреми изкуствена фотосинтеза

Електроинженери от университета в Калифорния са изградили гора от нано дървета от нано жички, за да улавят слънчевата енергия и да я съхраняват с цел производство на водородно гориво. Те казват, че нано гората е направена от изобилни материали като силиций и цинков оксид, предлагайки евтин начин за осигуряване на водородно гориво за масово потребление, пише greentech.bg.

Разработеният от екипа „3D разклонен масив от нано жички“ използва фотоелектрохимическо разделяне на водата за производството на газ – водород. И тъй като вертикалната структура от нано дръвчета събира повече слънчева светлина, отколкото плоските версии, то системата произвежда повече водородно гориво, по по-ефективен начин. Вертикалната структура на „клоните“ също така максимизира резултатите от производството на водород в газообразно състояние, тъй като множество малки мехурчета водород могат да бъдат извлечени много по-бързо.

В дългосрочен план екипът се стреми към Светия Граал на производството на енергия: изкуствена фотосинтеза. При фотосинтезата растенията поглъщат слънчева светлина, събират въглероден двуокис и вода, за да създават въглехидрати – горивото на своя растеж. Екипът се надява да имитира този процес чрез мимикрия, за да улавя CO2 от атмосферата с цел намаляване на въглеродните емисии и превръщането им във въглеводород.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.