1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Електронен кадастър на дървесната растителност в община Бургас

Електронен кадастър на дървесната растителност в община Бургас

С него може да се упражнява и контрол в частните имоти

Дървесната растителност в центъра на Бургас, както и в комплексите „Възраждане” и „Република”, е описана и вписана в електронен кадастър. Това каза пред радио „Фокус” Светла Танева, началник отдел „Озеленяване” в община Бургас.

Паспортизацията включва цялостно отразяване на дърветата над 20 години, не само на територията на общинските имоти - улици, паркове, градини, но и на територията на частни имоти. „По този кадастър следим за начина, по който дървото се развива през годините, проведените резитби. Всичко това се следи и се отразява в този кадастър. Това е един много лесен метод за отразяване, отчетност и обработване всяка година на останалия брой на дървета, които подлежат на резитба. Така ще си спестим обиколката на нашите екипи по места. Надяваме се да направим такъв кадастър и за останалите райони на Бургас”, обясни Танева. Работата по създаването на такъв кадастър е голяма, тъй като дърветата никак не са малко, а е свързано с оглед на всяко едно дърво, с характеристика, която се описва за дървото.

Специалистът обясни, че дървесната растителност на територията на дирекциите „Приморие” и „Зора” е най-старата, тъй като благоустрояването и развитието на града е започнало именно от там. На територията на другите дирекции и на останалите комплекси „Славейков”, „Изгрев”, „Зорница”, „Меден рудник” дървесната растителност е по-млада и насажденията са на около 30 години. „Затова настояваме да правим постоянни обходи на по-старата растителност, с която има проблеми при по-силни бури. Кадастърът е новост за община Бургас, но доколкото знам такъв има и в общините Пловдив и София. Ние се радваме, че вече имаме такъв продукт за ТД „Приморие”, която обхваща ЦДГ, кв. „Възраждане”и к-с „Република”.

С кадастъра може да упражняваме и контрол и в частните имоти, там, където има дървета, защото имаме доста заявления от собственици в дворовете, на които има дълготрайна дървесна растителност, която им пречи”, каза още Танева.

В момента електронният кадастър се използва от специалистите в община Бургас, но тепърва той ще бъде обявен и на интернет страницата на общината, за да има по-голяма публичност и да знаят хората, че и в техните имоти попадат дървета, които са отразени и за които има ясна информация.

Миналата година община Бургас получи две награди свързани с хубавите зелени площи - „Зелен град” и „Зелена община”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.