1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "ЕЛМИБ България" започва строежа на соларен парак край Сунгуларе

"ЕЛМИБ България" започва строежа на соларен парак край Сунгуларе

Инвестицията е за 30 млн.евро

"ЕЛМИБ България”, която е част от едноименната унгарска група, започва изграждането на 15 МВт соларен парк заедно с община Сунгуларе, съобщиха от компанията, пише 3e-news.net.  Началото на проекта ще бъде дадено в понеделник от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Строителството на парка ще бъде реализирано на три етапа. През следващите пет месеца ще бъде присъединена централа от 3.75 МВт. На втория етап ще бъдат изградени още 5.6 Мвт, колкото и на третия. Инвестицията е за 30 млн. евро. След пускането на парка ще бъдат спестени 11 400 тона въглеродни емисии.

"ЕЛМИБ България" завърши и реконструкцията и модернизацията на уличното осветление в Сунгуларе и още девет села, която е финансирана по програмата ”Развитие на селските райони”. Ще бъдат монтирани светодиодни лампи, които са с компоненти на „Филипс” и „Осрам”, произведени в предприятията в Костенец и Сливен. Новата технология ще намали с 50% потребяваната електроенергия.

"ЕЛМИБ България" работи по три проекта за когенерация в страната за по 60-90 МВт всеки, малки водни централи и ветрогенератори. Компанията инвестира в енергийна ефективност чрез създаването на ЕСКО компании за реализация на договори с гарантиран резултат. Тя притежава лицензиран търговец на електроенергия - Болкан Ютилитис, в която участва руската Синтез груп.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.