1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Емисиите на метан във въздуха са се покачили

Емисиите на метан във въздуха са се покачили

Снимка:

Селското стопанство може би е основният източник на нарастващите количества метан, твърдят изследователите

Емисиите на парниковия газ метан са се увеличили през последните десет години, това сочат данни на доклад, цитиран от вестник „Гардиън“. Тенденцията започва преди около 10 години, като през 2014г. и 2015г. се увеличава. Само през тези 2 години концентрацията на метан в атмосферата е нарастнала с повече от 20 частици на милиард. Това е причина за притеснения сред изследователите на глобалното затопляне. Емисиите на този газ затоплят планетата с над 20 пъти повече в сравнение със сходни количества въглероден диоксид.

Същевременно, се стабилизират емисиите въглероден диоксид - основният компонент на парниковите газове в атмосферата, причинен от човешка дейност. Изследването показва още, че световните опити за контрол на парниковите газове не са взели под внимание сериозното нарастване на метан.

От доклада става ясно, че в първите години на този век концентрациите на метан са нараснали с едва около 0.5 ppb годишно, в сравнение с 10ppb през 2014 г. и 2015 г. Най-малко една трета от метана идва от използването на изкопаеми горива, включително фракинг и добив на петрол и някои въгледобивни индустрии, където метанът е отпадъчен газ. За разлика от емисиите въглероден диоксид, които са били проследявани по различни начини от 1950 г. насам, емисиите метан са слабо изследвани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.