1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Емисиите на парникови газове в света може да се повишат с 50% до 2050 г.

Емисиите на парникови газове в света може да се повишат с 50% до 2050 г.

Изкопаемите горива все още имат доминиращо присъствие в енергийния микс, твърди ОИСР

Емисиите на парникови газове в света може да се повишат с 50% до 2050 г., ако не се предприемат по-амбициозни климатични политики. Това заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при представянето на прогнозата си за състоянието на околната среда до 2050 г.

Изкопаемите горива все още имат доминиращо присъствие в енергийния микс, твърди ОИСР. Ако това не се промени, през 2050 г. те ще осигуряват около 85% от енергията, използвана от човечеството. Това ще доведе до 50-процентно увеличение на парниковите емисии и още по-голямо замърсяване на въздуха в градовете.

През 2050 г. глобалната икономика ще е нараснала четири пъти спрямо днешните си мащаби и ще консумира с около 80% повече енергия. Енергийният микс обаче не се предвижда да е много по-различен.

Изкопаемите горива като нефт, въглища и газ ще покриват 85% от глобалните енергийни нужди. Делът на възобновяемите източници, в това число биогоривата, се очаква да е 10%, а останалото ще се пада на ядрената eнергия, прогнозира ОИСР. Тази зависимост от изкопаемите горива ще повиши въглеродните емисии от енергетиката със 70%, което ще доведе до покачване на средните глобални температури с 3 до 5 градуса до 2100 г., изчислява организацията.

Ако не предприемем по-активни климатични мерки днес, това ще има и сериозни последствия за икономиката, смята ОИСР. Потреблението на глава от населението ще спадне с 14% до 2050 г. Ще се повиши и броят на смъртните случаи, свързани със замърсена околна среда. Прогнозата е те да се удвоят и да достигнат 3.6 милиона годишно, пише "Дневник".

По отношение на водата се очаква повишено търсене - според анализа то ще скочи с 55%. В резултат 40% от населението на планетата ще обитава райони, в който има проблеми с достъпа до вода. Очаква се също броят на растителните и животинските видове да намалее с още 10%.

Целия материал за прогнозата на ОИСР за състоянието на околната среда до 2050 г. четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.