1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Емисиите на парникови газове в света може да се повишат с 50% до 2050 г.

Емисиите на парникови газове в света може да се повишат с 50% до 2050 г.

Изкопаемите горива все още имат доминиращо присъствие в енергийния микс, твърди ОИСР

Емисиите на парникови газове в света може да се повишат с 50% до 2050 г., ако не се предприемат по-амбициозни климатични политики. Това заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) при представянето на прогнозата си за състоянието на околната среда до 2050 г.

Изкопаемите горива все още имат доминиращо присъствие в енергийния микс, твърди ОИСР. Ако това не се промени, през 2050 г. те ще осигуряват около 85% от енергията, използвана от човечеството. Това ще доведе до 50-процентно увеличение на парниковите емисии и още по-голямо замърсяване на въздуха в градовете.

През 2050 г. глобалната икономика ще е нараснала четири пъти спрямо днешните си мащаби и ще консумира с около 80% повече енергия. Енергийният микс обаче не се предвижда да е много по-различен.

Изкопаемите горива като нефт, въглища и газ ще покриват 85% от глобалните енергийни нужди. Делът на възобновяемите източници, в това число биогоривата, се очаква да е 10%, а останалото ще се пада на ядрената eнергия, прогнозира ОИСР. Тази зависимост от изкопаемите горива ще повиши въглеродните емисии от енергетиката със 70%, което ще доведе до покачване на средните глобални температури с 3 до 5 градуса до 2100 г., изчислява организацията.

Ако не предприемем по-активни климатични мерки днес, това ще има и сериозни последствия за икономиката, смята ОИСР. Потреблението на глава от населението ще спадне с 14% до 2050 г. Ще се повиши и броят на смъртните случаи, свързани със замърсена околна среда. Прогнозата е те да се удвоят и да достигнат 3.6 милиона годишно, пише "Дневник".

По отношение на водата се очаква повишено търсене - според анализа то ще скочи с 55%. В резултат 40% от населението на планетата ще обитава райони, в който има проблеми с достъпа до вода. Очаква се също броят на растителните и животинските видове да намалее с още 10%.

За да се предотвратят най-тежките последствия от глобалното затопляне, международните мерки по климата трябва да стартират през 2013, заявява ОИСР. Трябва да се създаде глобален въглероден пазар, енергийният сектор да започне да се трансформира към нисковъглеродно производство, както и да се заложи на всички икономически достъпни технологични решения като енергията от биомаса и улавянето и съхранението на въглероден диоксид.

Светът обаче вероятно няма да има ново международно климатично споразумение до 2020 г. Това означава, че дотогава въглеродните пазари едва ли ще се свържат помежду си. Така ще бъде много трудно да се овладее глобалното затопляне в рамките на 2 градуса, а след 2020 г. ще са необходими резки съкращения на емисиите, за да се навакса изоставането.

Сега действащите международни ангажименти за намаляване на емисиите не могат удържат глобалното затопляне в безопасни граници, затова са необходими решителни действия на национално ниво, подчертава ОИСР. Необходимо е утвръждаването на ясна и устойчива цена на въглеродните емисии, която на пазарен принцип да стимулира нисковъглеродните инвестиции.

Най-евтината мярка срещу климатичните промени е именно определянето на такава глобална цена на емисиите, което ще включва и обединяване на съществуващите национални и регионални схеми за търговия с емисии.

Премахването на субсидиите за изкопаемите горива също ще насърчи енергийната ефективност и развитието на възобновяемата енергия. Така само тази мярка ще повиши реалния световен доход с 0.3% до 2050 г., изчислява ОИСР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.