1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Enel пусна първия си вятърен парк в Румъния

Enel пусна първия си вятърен парк в Румъния

Очаква се инсталираният вятърен капацитет на страната да достигне 600 мегавата до края 2010 година

Enel Green Power въведе в експлоатация първия си вятърен парк в Румъния. Той е разположен в община Валеа Нукарилор, край град Тулча, става ясно от съобщение на Enel Green Power, цитирано от БТА.

Новият вятърен парк се състои от 17 турбини с мощност от 2 мегавата всяка и обща инсталирана мощност от 34 мегавата. С годишно производство от около 100 милиона киловатчаса електроенергия вятърният парк Agighiol ще бъде в състояние да посрещне енергийните нужди на над 35 000 домакинства, спестявайки 70 000 тона въглеродни емисии на година.

Вятърната енергия е най-обещаващата възобновяема технология в румънския енергиен сектор. Очаква се инсталираният вятърен капацитет на страната да достигне 600 мегавата до края 2010 година спрямо 14 мегавата в края на 2009 година. Най-вероятно капацитетът на вятърната енергия ще достигне 3600 мегавата до 2015 година.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" с мощност 908 мегавата. Чрез Enel Green Power в България Enel притежава и два вятърни парка - в Камен бряг и Шабла, с обща инсталирана мощност 42 мегавата.

 

 

Етикети Enel, Румъния, ВЕИ, Тулча
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.