1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Енергийната политика на Германия предвижда намаляване на субсидиите за зелена енергия

Енергийната политика на Германия предвижда намаляване на субсидиите за зелена енергия

Целта е да се спре поскъпването на тока

Немският министър на енергетиката Зигмар Габриел ще представи план за намаляване на субсидиите за зелена енергия с цел да спре поскъпването на тока. Социалдемократът изложи пред представители на сектора своя проект за реформа.

Нововъведенията трябва да променят "свръхсубсидирането" на възобновяемите енергии, което според Габриел струва на германската икономика по 24 милиарда евро на година.

Бундесрепубликата спира атомните си електроцентрали и иска да осигури 80% от потреблението си на електроенергия чрез възобновяеми източници до 2050 г. Сега те представляват около 25 на сто, пише "Новинар".

Според плановете на правителството от 2017 г. помощите ще се определят от тръжна система, която ще поставя в конкуренция производителите. Те от своя страна ще трябва да започнат постепенно да продават сами електричеството на пазара. Засега зелената електроенергия има приоритет при подаването към електроразпределителните мрежи и цената й е гарантирана.

Габриел обеща да спре покачването на цените на тока, но не и да ги понижи. Управляващите искат освен това да се запази режимът в подкрепа на големите потребители на енергия. Проектозаконът обаче получи остри критики от Брюксел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.